Dugi Otok – Otok opuštanja i uživanja

Dugi Otok – Otok opuštanja i uživanja

Dugi otok pripada zadarskoj skupini sjevernodalmatinskoj otoka. Njegova površina iznosi 113,3 km, a dug je 44,5 km. To je otok kao stvoren za opuštanje i uživanje.

Jedno od najvećih bogatstava ovog otoka su plaže. Kamo god krenuli čeka vas bistro more koje očarava svojom plavom bojom. Najpoznatija je plaža Sakarun. Ona svojom ljepotom zadovoljava sve one koji žele kristalno more i bijeli pijesak. Na jugoistočnom dijelu otoka proteže se park prirode Telašćica . Tu se nalazi nekoliko prirodnih fenomena, a najpoznatiji je slano jezero Mir, duboko oko 10 metara i bogato finim ljekovitim muljem. Na južnoj strani otoka su veličanstveni klifovi koje je najbolje posjetiti brodom.

Od aktivnosti, na otoku možete birati između ronjena u bogatom podvodnom svijetu i biciklizma po uređenim stazama duž cijelog otoka, uživajući pritom u predivnom pogledu na zadarski akvatorij.

Otok je bogat kulturnom baštinom, tako da tijekom ljetnih mjeseci možete sudjelovati u brojnim manifestacijama. Najpopularniji dio kulturne baštine je “saljska Tovareća muzika”, koja osvaja posjetitelje iz cijelog svijeta. Zabave na Dugom otoku poznate su po živoj glazbi i finoj hrani, a najpoznatija je “Sakjske užance”.

Ovaj predivan otok – s jedne strane mirna oaza, a s druge otok dobre zabave, zasigurno će svakog posjetitelja očarati i natjerati da se u njega zaljubi.

Priča ruralica.com
Foto by Tim Ertl