Jeste li znali o Zadru ovo ?

Zadar regija

Grad Zadar smješten je u samom srcu Jadrana i čini urbano središte Sjeverne Dalmacije. Star je tri tisuće godina te je prepun povijesnih i kulturnih znamenitosti.

Danas je jedno od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta. Nudi posebnu atmosferu i bogat život. Ima odličnu prometnu infrastrukturu i dobro je povezan s ostalim gradovima, kako cestovnim, tako i morskim i zračnim putem. Razvedena obala, prekrasni otoci i netaknuta priroda ono su sto brojne turiste privlači na ovo područje. Arhipelag broji 24 veća i oko 300 manjih otočića i hridi. Također, u blizini su 3 parka prirode – Telašćica, Velebit i vranskoga jezero te 5 nacionalnih parkova -Paklenica, Plitvice, Kornati, Krka i Sjeverni Velebit. Ono sto Zadar posebno ističe je “najljepši zalazak sunca na svijetu, ”koji je još prije 40ak godina proglasio Alfred Hitchcock. Upravo Pozdrav Suncu i Morske orgulje čine najpoznatije atrakcije u Zadru.

Morske orgulje smještene su na zapadnom dijelu zadarske rive. Kamene stepenice protezu se sedamdesetak metara duž obale, a okomito na njih su ugrađene cijevi koje pomoću valova proizvode zvuk i šire ga duž šetnice. Instrument ima 7 klastera sa po 5 tonova, a autor glazbe je nepredvidivo more. Pozdrav Suncu sastoji se od 300 staklenih ploča, poredanih u krug. Ispod ploča su solarni moduli preko kojih se ostvaruje komunikacija s prirodom te se pritom proizvodi prekrasna svjetlosna igra u ritmu valova i morskih orgulja.
Zadarska riva prekrasno je mjesto za šetnju i uživanje u prirodi i Suncu, a pruža divan pogled na otoke Ugljan i Pašman.
Zadarski forum po svojim mjerama predstavlja jedan od najvećih na Jadranu, a u prošlosti tu je bio centar javnog života. Na Narodnom trgu započinje najpoznatija zadarska ulica – Kalelarga.bza Zadrane ona predstavlja simbol grada, mjestobokupljabja i druženja.
Također preporučujemo posjetiti Knežev palaču – smještenu u samom srcu gradske jezgre, zatim Trg pet bunara – cisterne za vodu s pet ukrašenih vijenaca.

Među najpoznatijim povijesnim građevinama su Crkva sv. Donata i Katedrala sv. Stošije.
Crkva sv. Donata je zaštitni znak i simbol grada Zadra. Danas se ona koristi za različite glazbene programe jer ima izvanredne akustične karakteristike. Zadarska katedrala sv. Stošije je romanička građevina i najveća crkva u Dalmaciji. Unutrašnjost katedrale je izrazito monumentalna, a s vrha zvonika pruža se nezaboravan pogled na Zadar i okolicu.

Zadarsko područje pozvato je po kristalno čistoj vodi, a brojne plaže na otocima i okolici pružit će Vam pravi užitak u moru i suncu.
Ukoliko tražite spoj prošlosti i današnjeg suvremenog života, ako tražite idealan smještaj, dobru hranu, sportske aktivnosti, izletnicki program i odličnu zabavu, Zadar je idealna destinacija za Vas.

Za početak je dovoljno pogledati ponudu naših prekrasnih vila u okolici Zadra – sigurni smo da ćete pronaći nešto za sebe. Želimo Vam ugodan boravak.