Nacionalni park – Kornati

Kornati – otoci netaknute prirode

U središnjem dijelu Jadrana, u Šibensko-Kninskoj županiji smjestila se skupina predivnih otočića pod nazivom Kornati. Ime potječe od latinske rijeci “corona” sto znači kruna. 1980. godine proglašeni su nacionalnim parkom.

Nacionalni park Kornati zauzima površinu od oko 220 km2 i uključuje ukupno 89 otoka, otočića i grebena. Prosječna veličina kornatskog otočića iznosi 0,47 km2; a samo otok Kornat i otok Žut zauzimaju 70 % ukupne kopnene površine. Najveći je otok Kornat, a osim njega tu su još veći otoci Piškera, Kurba Vela, Lovranka, Lavsa. Dvije su otočne skupine parka, Kornatski i Pučinski niz, a obje su posebne na svoj način. Pučinski niz je poznat po krunama oko kojih je predivno i nezaboravno krstariti. Na najvećem otoku Kornatu nalazi se i najveći vrh Metlina, ali i duga špilja u uvali Stiniva.  Također, lijepo je obići utvrdu Tureta iz 6.st., ostatke ilirskih naselja te rimsku solanu i ribnjak.

Ronjenje i plivanje na Kornatima je poseban doživljaj koji ne smijete propustiti.

Tamo je 9 ronilačkih zona koje su dopuštene u organiziranim skupinama, dok plivati možete neograničeno i neometano. Modra boja mora, razvedena obala, zaljevi, uvale, brojne biljne i životinjske vrste, od kojih su neke zastupljene samo tamo, zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Kornati su posebno zanimljivi izletnicima, nautičarima i roniocima. Ukoliko ih poželite posjetiti brojni su organizirani izleti i izbor je zaista velik. Cijena je od 100-300 kn, ovisno o tome što želite i najčešće uključuje prijevoz brodom, vodiča i ručak. Također imate i vrijeme za kupanje i odmaranje. Jednodnevni izleti su u sezoni mogući svaki dan.