Nacionalni Park Krka

Nacionalni Park Krka

Na području Šibensko-kninske županije, na površini od 109 km2 smjestio se Nacionalnim park “Krka”. Tu titulu nosi od 1985.godine, a ime je dobio po rijeci Krki koja je dio parka. Poznat je po velikom broju jezera i slapova, a njegove je ljepote najljepše posjetiti i proljeće i ljeti, kada se može i kupati. Rijeka Krka ima 7 slapova, a najposjećeniji je Skradinski buk. To je ujedno i najduži slap, a može ga se razgledati tijekom cijele godine. Posebno su lijepi mlinovi koji su pretvoreni u suvenirnice ili izložbene prostore. Tu se nalaze i brojne staze i mostovi koji omogućuju ugodnu i sigurnu šetnju. Sa Skradinskog buka moguć je izlet na otok Visovca, koji se ubraja u najvažnije prirodne i kulturne vrijednosti Hrvatske. Na njemu se nalazi samostan i crkva, koji posjeduju važnu arheološku zbirku, zbirku posuđa te bogatu knjižnicu. U nacionalnom parku nalazi se i poučna pješačka staza, prepuna edukativnih sadržaja. Duga je 8,5 km ,otvorena tijekom cijele godine i pruža predivan ugođaj za sve ljubitelje prirode.

U sklopu staze nalazi se Oziđana pećina u kojoj je uređena arheološka zbirka. To je mjesto iznimne prirodne, kulturološke i povijesne vrijednosti. Također vrijedi pogledati Roški slap – prostrano slapište koje čine 22,5 m visoki slapovi i otoci. Tu je područje posebno netaknute i prelijepe prirode.

Manastir Krka je Duhovno središte pravoslavnih vjernika koje se nalazi na samoj rijeci Krki. Uz njega se nalaze crkva i katakombe koje su otvorene za posjetitelje. Manastir se može posjetiti organiziranim brodskim prijevozom s Roškog slapa.
Najviši i po mnogima najljepši slap rijeke Krke je Manojlovački slap, oko kojeg se nalaze mala polja i pašnjaci. U razdoblju visokih voda slap pada u duginim bojama.

Posjetitelji također mogu uživati u etnološkim spomenicima te se upoznati s običajima ovog kraja. Prezentiraju se mljevenje žitarica, pranje i tkanje torba, prostirki za pod, kovanje potkova, sijanje, oranje i kuhanje. Za sve one koji žele ponijeti djelić ljepote nacionalnog parka tu je suvenirnica u kojoj se mogu kupiti različiti suveniri.
Nacionalni park “Krka” obiluje brojnim ljepotama te nikoga ne ostavlja ravnodušnim, zato Vam toplo preporučujemo da dođete i posjetite ga. Mogućnosti smještaja su brojne, a mi Vam garantiramo savršen odmor u našim vilama Ivan, Josip i vili Nar.

Ivan, Josip, i Nar.