Otok Hvar, najljepši hrvatski i svjetski otok

Otok Hvar

Otok Hvar, jedan od najljepših hrvatskih, ali i svjetskih otoka nalazi se u splitsko – dalmatinskoj županiji. Najduži je otok na jadranskom moru, a po veličini je četvrti. 

Zbog svojih prirodnih i kulturnih ljepota, broja sunčanih sati i ugodne klime, zaštićenih uvala, čistog mora i prekrasnih plaža jedna je od omiljenih turističkih destinacija. Bogat noćni život privlači mnogo mladih. Za one koji žele provesti dan na kupanju i sunčanju, na raspolaganju imaju vise od 25 km prekrasnih plaža. Ovisno o tome sto želite možete odabrati pješčane, šljunčane ili kamenite plaže i uvale. Također možete birati između uređenih plaža ili netaknute prirode gdje ćete uživati potpuno sami. Poseban užitak nude plaže u Sućuraju. Otok Hvar nudi odmor u opuštajućem ritmu, šetnje uz more, ispijanje kave ili omiljenog pića uz bijeg od gužve, ali nudi i zabavu posebno u večernjim i noćnim satima. Tijekom cijelog ljeta organiziraju se ribarske večeri, koncerti, izložbe i kazališne predstave. Najprepoznatljivija prirodna ljepota Hvara su Pakleni otoci koji danas predstavljaju poznato izletište. Znamenitosti koje svakako morate pogledati su tvrđava Fortica iz sredine 16.stoljeća, koja pruža predivan pogled na grad Hvar,  njegovu okolicu i obližnje otoke. 

Tu su također i Hvarska katedrala, Hvarsko kazalište i arsenal te Franjevački samostan u sklopu kojeg se nalazi muzej. Najpoznatija građevina Starig grada je Ribnjak Petra Hektorovića, te Trg sv. Stjepana i istoimena crkva. Gastronomska ponuda uključuje tradicionalne domaće specijalitete koji se temelje na ribama, rakovima, školjkama, vinu i maslinovu ulju. Na raspolaganju je velika ponuda restorana, gostiona i barova. Ukoliko se ne nalazite na otoku, na njega možete doći trajektom, a najbliže je iz Drvenika. Plovidba traje oko pola sata. 

Bilo da želite zabavu, aktivnost ili ipak miran odmor, otok Hvar će Vam dati sve ono što poželite. Ovaj predivan, sunčani otok pružit će vam divno iskustvo odlične zabave, ukusne hrane i pića, bogate kulture i predivne prirode, kao ruralni turizam.

Velike vile u Hrvatskoj – ruralica.com