Putovanje s kućnim ljubimcima

Putovanje s kućnim ljubimcima je trend koji je u velikom porastu.

Nitko ne poznaje Vašeg kućnog ljubimca bolje od Vas, tako da ste sami trebate odlučite je li ga dobro povesti na putovanje ili ne. U ovom članku donosimo vam još neke savjete o putovanju s ljubimcima, ali i plaze u Hrvatskoj na kojima su oni dobrodošli.

Nakon sto ste provjerili jesu li kućni Ljubimci dozvoljeni, ono sto svakako trebate uzeti u obzir su dodatni troškovi. To mogu biti košare za ljubimce, putne ili hotelske nadoplate, igračke, dodatna hrana, neočekivani veterinarski troškovi i slično.

Dobro je znati

Bitno je koristiti ispravnu identifikaciju koji možete staviti na ogrlicu svog ljubimca, a ona bi trebala sadržavati Vaše ime, broj telefona te podatke o cijepljenju.
Poslušan ljubimac je ugodan suputnik, zato ih trenirajte na vrijeme. Također se raspitajte o zdravlju ljubimca te pripremite prvu pomoć.
Jedna od važnijih stavki je košara za kućne ljubimce. Na to ga morate naviknuti prije putovanja, a ne u avionu ili u hotelskoj sobi, jer to za njih može biti stresno. Obratite pažnju na veličinu, težinu i materijal košare, neka ona bude odgovarajuća za Vašeg ljubimca te u skladu sa zahtjevima ukoliko putujete zrakoplovom. Košare bi trebale imati posude za hranu i vodu. One moraju biti zatvorene i imati dovoljno mjesta da ljubimac može sjediti, stajati i ležati. Također trebaju imati nepropusnu podlogu.

Ukoliko je ljubimac manje veličine, neke zrakoplovne kompanije dopuštaju da putuje s Vama u kabini. Pokušajte letjeti izravnim letovima.
Ne ostavljajte ljubimce bez nadzora u automobilu, te ga nemojte voziti na suvozačevu sjedalu jer je opasno za ljubimca,a i Vas može ometati u vožnji.
U hotelu pokušajte biti na nižim katovima, kako ne biste morali koristiti dizalo, stepenice ili dolaziti u konflikt s drugim gostima. Održavajte ljubimce čistima i urednima. U slučaju da nešto zaprljate, možda ćete imati dodatne troškove.

Ne ostavljajte ih same i bez nadzora, a ukoliko to morate učiniti, na vrata stavite natpis “ne ometaj” kako zaposlenici ne bi ušli u sobi, uplašili sebe ili ljubimca. Prije svakog putovanja, neovisno kako putovali, prošećite svog ljubimca te odmah po završetku putovanja također.

Plaže za pse u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se o plažama za pse govori o rastućem broju i zasigurno ćete u svakom dijelu naći barem jednu.
Istra ima najviše plaža za ljubimce. U Medulinu i Puli Ljubimci se mogu kupati na p,ali od 20h navečer do 8 h ujutro. U Labinu i Rapcu kupanje je dozvoljeno na svim plažama koje nemaju Plavu zastavu.
U Novigradu i Umagu to su turistički kompleks Kangera, Savudrija, Sol Polynesia, Sol Stella Maris, u Puli plaža za pse Veruda, a u Poreču plaža kampa Istra, te dio plaže u kampu bijela.
U Rijeci i okolici to su plaže: plaža igralište, plaža Brajdica, Mikulova Kava na Kostreni , Punta kolova između Opatije i Ičića, te u Lovrana plaža iPod ville Prappart.

Otok Krk rado prihvaća kućne ljubimce, a kupati se mogu na plaži Redagara, Vela plaža, Kijac i Punta Šilo.
U Dalmaciji također postoji nekoliko plaža idealnih za vaše ljubimce.
Na otoku Visu to je plaža Vartalac, a u Splitu sjeverozapadni dio Kašuna, zapadni dio Kaštela, Kvadar na Žnjanu, Trstenik i Lumbarda. Na otoku Pagu je plaža unutar kampa Straško namjenjena za ljubimce, na otoku Hvaru dio plaže Zaraće, a na otoku Braču je ograđena plaža za pse u Bolu. U okolici Dubrovnika to je mjesto Slano.
Na koju god plažu odlučili otići pravila su uglavnom ista. Za psima treba čistiti i paziti kako se ponašaju. Također ne zaboravite da psi ne smiju biti dugo na suncu pa im omogućite mjesto gdje se mogu odmoriti.

Vile i kuće za odmor >>